Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 2015


Τσικνοπέμπτη 2015

Ένα έθιμο που δεν ξέρουμε από πού προέρχεται, γιορτάσαμε στις 12 Φεβρουαρίου 2015, με τον τρόπο που επιβάλλεται. Δηλαδή ψήσιμο, «τσίκνισμα», κρέατος στα κάρβουνα.
            Πιο συγκεκριμένα, το 15μελές του σχολείου αιτήθηκε από το Σύλλογο των διδασκόντων 1) ο δεύτερος περίπατος της χρονιάς να γίνει τη συγκεκριμένη ημέρα και 2) να έχει την άδεια να οργανώσει το φαγοπότι (χωρίς το δεύτερο συνθετικό της λέξης). Ο σύλλογος, παρά τις επιφυλάξεις ορισμένων καθηγητών και κυρίως της Διευθύντριας, ενέδωσε, αλλά θέτοντας κάποιους όρους που έγιναν πρόθυμα αποδεκτοί από τους προέδρους των τμημάτων.
            Από την προηγούμενη μέρα επικράτησε οργασμός σχεδιασμών, προετοιμασίας και συγκέντρωση χρημάτων (2 ευρώ κάθε μαθητής). Και το πρωί της 12ης όλα ήταν στη θέση τους: ψησταριές, σουβλάκια, κάρβουνα, ψωμάκια, κέτσαπ, μουστάρδα, λεμόνια, πιάτα, μαχαίρια, χαρτοπετσέτες…
Η οργάνωση ήταν άψογη και σε ελάχιστη ώρα, χάρη στους επιδέξιους ψήστες: Βουλγαράκη, Κανούλα, Δεληχρήστο, Πατώνη, Θεοφανίδη, Νουκάρη, Καλλιοντζή (που μόνο έτρωγε και μάλιστα τα δικά του, αλλά τέλος πάντων) άρχισε το σερβίρισμα. Η ομάδα σερβιρίσματος Νεραντζή, Μανιάτη, Γιαννούλη επίσης άψογη. Ο κ. Μένιος πάντα επί ποδός για αναψυκτικά και νερά. Και βέβαια όλα κάτω από την επίβλεψη της προέδρου του 15μελούς αεικίνητης Ελένης Πάππη. Να φανταστείτε  ακόμη και νοσοκόμα για τις πρώτες βοήθειες (Χατζηδέλιου), αν χρειαζόταν, είχε προβλέψει.
Οι μαθητές του ΓΕΛ Ν. Τρίγλιας απέδειξαν γι’ άλλη μια φορά πως, όταν καταπιάνονται με κάτι που τούς ενδιαφέρει, διαπρέπουν. Κινητοποιήθηκαν, συνεργάσθηκαν άψογα, ανέλαβαν αρμοδιότητες και ρόλους, χάρηκαν, διασκέδασαν μαζί με τους καθηγητές τους, στους οποίους πρόσφεραν απλόχερα (εκτός του Καλλιοντζή που έτρωγε τα δικά του κοτοπουλίσια μόνος του) από τα πικάντικα «τσικνισμένα». 
Τέλος ανταποκρίθηκαν στη συμφωνία τους με τους καθηγητές (πχ. καθάρισαν τον αύλειο χώρο εν ριπή οφθαλμού). Αν και δεν μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς, αφού η Διευθύντρια αγέρωχη με το βέλος της και το σκούρο πουά γυαλί της (ας μην αναφέρουμε το κατακόκκινο πούπουλο φτερό που μάδαγε) επέβλεπε το χώρο, τσακίζοντας και κανένα σουβλάκι.

Μπράβο παιδιά. Άξιοι!





Οι ψήστες


 Το αποτέλεσμα και οι καταναλωτές  















Αντε και του χρόνου 










Στα πλαίσια της χαρούμενης αυτής ατμόσφαιρας εξελίχθηκε και ένα δρώμενο που λίγοι  αντιλήφθηκαν. Οι παρακάτω φωτογραφίες το αποκαλύπτουν
 




Μήνυμα Αγάπης

Το «Μήνυμα Αγάπης» του ΓΕΛ Ν. Τρίγλιας


Μια από τις δραστηριότητες του Γενικού Λυκείου της Ν. Τρίγλιας που αγαπήθηκε, όπως φαίνεται, πολύ από τους μαθητές του συνεχίσθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία: το «Μήνυμα Αγάπης».
Αρχικά το εμπνεύσθηκε η Διευθύντρια του ΓΕΛ και το αποδέχθηκε πρόθυμα το τότε 15μελές, με σκοπό τη συγκέντρωση με ευχάριστο τρόπο των απαιτούμενων χρημάτων για το ρόλο του σχολείου ως αναδόχου μιας μικρής από τη Νιγηρία. Στην πορεία του χρόνου, όμως, το παιχνίδι αυτό (γιατί για παιχνίδι πρόκειται), διαφοροποιήθηκε, λόγω των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών. Σήμερα παίζεται μεταξύ των μαθητών του σχολείου, προκειμένου να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα για τις μικροανάγκες του σχολείου.
Τη φετινή χρονιά ανέλαβαν με πολύ προθυμία και ζήλο τη διακίνηση των μηνυμάτων μαθητές της Α Λυκείου και συγκεκριμένα οι μαθήτριες: Τσακιλιώτη, Τζίκα, Γεροχρήστου και Βλαχάκη. Στις 12/2/2015 η κάλπη άνοιξε και η καταμέτρηση των μηνυμάτων έδειξε ως πλέον δημοφιλείς τη Μαρία Τσακιλιώτη, μαθήτρια της Α Λυκείου, και τον Θεοδόση Μπέλλο, μαθητή της Β Λυκείου. Έτσι, στις 13/2/2015, παραμονή του Αγίου Βαλεντίνου, κατά την πρωινή συγκέντρωση του σχολείου, οι δυο τους παρέλαβαν από τη Διευθύντρια ένα συμβολικό δώρο, ώστε να θυμούνται την αγάπη των συμμαθητών τους.

Και του χρόνου, παιδιά, με υγεία και πολλή, πολλή, πολλή… μα πολλή αγάπη.    
                 Ο δημοφιλής Θεοδόσης


Η δημοφιλής Μαρία


Η συντονιστική ομάδα 

Οι διαδικασίες 






ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Ενδοσχολική Επιμόρφωση των καθηγητών στο ΓΕΛ Ν. Τρίγλιας


Στα πλαίσια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, το Γενικό Λύκειο της Ν. Τρίγλιας, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της Γ.Σ.Ε.Ε., οργάνωσε επιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Χαλκιδικής, με θέμα «Σχολείο, ρατσισμός, ξενοφοβία και δημοκρατική ευθύνη».
Για το σεμινάριο, συνολικής διάρκειας 35 ωρών (25 δια ζώσης και 10 εξ αποστάσεως), εκδήλωσαν ενδιαφέρον εκπαιδευτικοί από διάφορες σχολικές μονάδες του νομού Χαλκιδικής και όχι μόνο.
Το σεμινάριο παρακολούθησαν, κατά το μήνα Φεβρουάριο του 2015, σε ώρες εκτός σχολικού προγράμματος, στην αίθουσα Ιστορίας του ΓΕΛ Ν. Τρίγλιας, 17 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων από σχολεία του νομού Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, με εκπαιδεύτρια την κ. Μαρία Βλαχάκη, εκπαιδευτικό – διδάκτορα Διαπολιτισμικής Παιδαγωγικής και Μουσειακής Εκπαίδευσης.
Άξονες του σεμιναρίου αποτέλεσαν τα ζητήματα της ταυτότητας και ετερότητας, τα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, η διαχείριση της εθνοπολιτισμικής ετερογένειας στη σχολική τάξη, η δημοκρατική ευθύνη ως απάντηση στο ρατσισμό, η ανάπτυξη της διαπολιτισμικής ικανότητας και η πολιτισμικά ευαίσθητη διδασκαλία.
Από τους εκπαιδευτικούς του ΓΕΛ Ν. Τρίγλιας το σεμινάριο παρακολούθησαν: η Διευθύντρια κ. Κατερίνα Τσέκου, η αναπληρώτρια διευθύντρια κ. Μαρία Στάθη, η  φιλόλογος κ. Δέσποινα Δημητρίου, ο φιλόλογος κ. Αχιλλέας Σύρμος, η μαθηματικός κ. Θάλεια Δρακάκη, ο φυσικός κ. Δημήτρης Μαστραλέξης.

Από τις δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση επί του θέματος του σεμιναρίου, αλλά και την επαγγελματική ανάπτυξη, των εκπαιδευτικών που το παρακολούθησαν, δείτε στιγμιότυπα.