«ΔΕΣ ΤΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ!
ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗ ΒΙΑ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ!»
Ήταν το σύνθημα καλλιτεχνικού διαγωνισμού που προκηρύχθηκε από την ΑΡΣΙΣ (Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων) τον Οκτώβριο του 2012 για νέους από 15 έως 25 ετών με θέμα τη νεανική βία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «C You! οι κοινότητες προλαμβάνουν τη νεανική βία», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος DAPNE III της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το Γενικό Λύκειο της Νέας Τρίγλιας Χαλκιδικής συμμετείχε στο διαγωνισμό με δύο ομάδες μαθητών του. Μια ομάδα 6 μαθητών της Α΄ Λυκείου (: Βοϊκόπουλος Σπύρος, Λαζαρίδης Αλέξανδρος, Μανιάτη Αναστασία, Νουκάρης Δημήτρης, Πάππη Ελένη, Πιστικίδου Χριστίνα) ευθύνης/συντονισμού της φιλολόγου Νικολαϊδου Θ. και μια δεύτερη ομάδα 15 μαθητών της Β΄ Λυκείου (: Αρμαανίδου Δ., Αρχοντοπούλου Αλ., Γιαννακίδου Αν., Γκαζέπη Ουρ., Γκορουχτσίβη Λ., Καραγεώργου Ελ., Κάρτας Κ., Κατσαρός Απ., Λεμονή Χρ., Μαλλιαρά Αν., Μαυρίδης Γρ., Μπαγάκη Αν., Προύσαλη Δ., Σινάνι Κ., Τογανίδου Β.) ευθύνης/συντονισμού της φιλολόγου - Διευθύντριας του σχολείου Τσέκου Κ..
Με κριτική ματιά και οι δυο ομάδες του σχολείου επιχείρησαν μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση να «διαδηλώσουν» για το φαινόμενο της βίας, τις μορφές της, τους κινδύνους, τις συνέπειές της. Θύτης, θύμα αλλά και το τρίτο πρόσωπο, ο παρατηρητής, αποτέλεσαν το αντικείμενο της κριτικής παρατήρησής τους. Με συνεργασία, φαντασία και δημιουργικότητα ολοκλήρωσαν τα έργα τους (: από ένα 3λεπτο, κατά τους όρους του διαγωνισμού, βίντεο η καθεμιά ομάδα).
Στην τελική εκδήλωση του διαγωνισμού στις 27 Ιανουαρίου 2013 στο Block 33 - Θεσσαλονίκη (ανοικτή και για το κοινό) παρουσιάσθηκαν τα έργα 80 ομάδων νέων από 15 έως 25 ετών από ποικίλες μορφές της Τέχνης (φωτογραφία, βίντεο, ζωγραφική, θεατρικό δρώμενο, μουσική σύνθεση/τραγούδι, χορό, κολάζ, χειροτεχνία, πεζό ή ποιητικό κείμενο, αφίσα).
Η κριτική επιτροπή είχε ένα δύσκολο έργο. Η σύστασή της ήταν: 1. κα. Κογκίδου Δήμητρα, καθηγήτρια Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, 2. κος Γκολφίνος Γιώργος, Εικαστικός, καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, 3. κος Κοντολέων Μάνος, πεζογράφος, κριτικός, 4. κος Τούλας Γιώργος, δημοσιογράφος, διευθυντής του περιοδικού Parallaxi.
Στην εκδήλωση κλεισίματος του διαγωνισμού, μέσα σε πνεύμα γιορτής και δημιουργικής συνδιαλλαγής, μετά και την αξιολόγηση των έργων που συμμετείχαν, ανακοινώθηκαν οι νικητές.
Το πρώτο βραβείο απέσπασε η ομάδα της Β΄ τάξη του Γενικού Λυκείου της Ν. Τρίγλιας, με έπαθλο την αντιπροσώπευση της Ελλάδας σε συνάντηση στη Σουηδία (4-7 Σεπτεμβρίου 2013) όλων των νικητών από τις συμμετέχουσες στο πρόγραμμα ευρωπαϊκές χώρες.
Συγχαρητήρια θερμά αξίζουν στους μαθητές και των δυο ομάδων του ΓΕΛ της Ν. Τρίγλιας που καταπιάστηκαν με ένα τέτοιο φλέγον επίκαιρο ζήτημα, αν και δεν είναι η πρώτη φορά. Και τον περίπατό τους του Οκτωβρίου αποφάσισαν και αφιέρωσαν στην Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού με μια εξαιρετική εκδήλωση, οργανωμένη από το 15μελές του σχολείου, για την οποία δέχθηκαν τα συγχαρητήρια των καθηγητών τους και του ΔΣ των Γονέων/κηδεμόνων του σχολείου που παρίσταντο.
Όσο για τη νέα διάκριση, τα συγχαρητήρια δεν αρκούν, αν αναλογιστεί κανείς πως 15 παιδιά από ένα δημόσιο, επαρχιακό, μικρό (144 μαθητές συνολικά) Γενικό Λύκειο με μια κάμερα (όχι του σχολείου, γιατί δε διαθέτει) κατάφεραν, χρησιμοποιώντας τα σώματά τους, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, να δώσουν το μήνυμά τους ενάντια στη νεανική βία και να διακριθούν. Να κάνουν υπερήφανους και πανευτυχείς τους καθηγητές τους, τους συμμαθητές τους, τους γονείς τους, τους συγχωριανούς τους.
Και κάποιοι ακόμη τολμούν να ισχυρίζονται ότι δουλειά δε γίνεται στα Δημόσια σχολεία ή να ζητούν συγχωνεύσεις των μικρών επαρχιακών σχολείων… Τους απαντάμε «δες το διαφορετικά!»
Συγχαρητήρια